Facebook

Var filmades Harry Potter i London

PROFESSOR FLITWICKS KLASSRUM
Plats: Harrow School
Hogwarts kortvuxna professor i besvärjelser, Filius Flitwick, lär sina elever Wingardium Leviosa i det äldsta klassrummet på Harrow School, Fourth Form Room, som är ända från år 1615. Det är ett fantastiskt ställe att inleda en Potter-tur för att se de platser i London som användes i filmerna. Harrow har mycket gemensamt med Hogwarts: En helt ologisk sport (Fives), snygga skoluniformer och direkttåg från King’s Cross, dock på en linje utan ånglok: Metropolitan Line. Precis som Hogwarts har Harrow inträdesprov, men man behöver inte kunna magi eller trolldom för att klara det.

PERRONG 9 3/4
Plats: Kings Cross Station
… den mycket praktiska tågförbindelse som tar dig direkt till King’s Cross, den station där Harry, Hermione, Ron och deras vänner kliver på Hogwartsexpressen. Perrong 9 ¾ finns förstås inte (jag är ledsen, barn), men det finns en skylt i brons på den plats där den skulle vara, och en bagagevagn sitter halvt igenom väggen, så fans kan ta fina bilder. I en parallell värld skulle Harry & co ha gått på tåget lite längre nerför gatan, på den station som J.K. Rowling såg framför sig när hon skrev boken (”Jag tänkte faktiskt på Euston”, berättade hon för BBC, ”så alla som har varit på de riktiga perrongerna 9 och 10 på King’s Cross Station, vet att de faktiskt inte liknar perrongerna i boken”). Utanför ser det också annorlunda ut – Harrys och Rons åktur i en Ford Anglia startade vid sidan av, på den mycket mer måleriska St. Pancras Station. Om de hade klivit på tåget där hade de hamnat i Paris.

Nu kan alla Potterheads uppleva Harry Potter Studios i London >

REPTILE HOUSE
Plats: London Zoo
Precis som i ”Withnail and I” – som i en annan parallell värld gick på Harrow School – besöker Harry London Zoo i ”Harry Potter och de vises sten”, även om man pratar mindre med vargarna här. Scenen spelades in i Reptile House, där ännu en skylt visar den exakta platsen. Du kan gå till London Zoo genom Regent’s Park på 20 min. Scenen med den burmesiska pytonormen (Python molurus bivittatus) som Harry pratar lite med, spelades in i en glasbur som normalt är hem för en svart mamba (Snakus poisonous holy-shittus). Det är inte svårt att se skillnad på de två ormarna: Mamban är mycket giftigare och inte lika pratsam.

CAFE ATTACK
Plats: Piccadilly Circus/Shaftesbury Ave
Caféet där Harry, Hermione och Ron får sig en kopp te en sen natt fylld av oro ligger någonstans i Leavesden (den jättestora studion utanför London, där de flesta scenerna i Harry Potter-filmerna har spelats in), men även om det fanns i verkligheten skulle vi inte rekommendera det, eftersom det är fullt av dödsätare, och servicen inte precis är något att skryta med. Det går dock ganska enkelt att följa Dödsrelikerna. Ta tunnelbanan till Piccadilly Circus, hitta utgången till Shaftesbury Avenue, och fortsätt på den. Om du reser via spektral transferens ska du sikta på klädbutiken Gap.

MINISTRY OF MAGIC
Plats: Great Scotland Yard, Scotland Place
Som Rufus Scrimgeour (Bill Nighy) säger i början av Dödsrelikerna är det en tid fylld med mord, försvinnanden och attacker, så det passar bra att scenerna utanför Ministry of Magic spelades in på Great Scotland Yard, den tidigare adressen för polisens högkvarter i London, där sådant är vardag. Man tar sig enkelt därifrån till West End, och om din flygande bil är på verkstaden gör du bara som Arthur Weasley och tar tunnelbanan till Westminster Station. Därifrån är det en kort promenad längs Whitehall (där de flesta brittiska departement ligger) till Scotland Place. Dessvärre kommer du inte att kunna se den röda telefonkiosk som Harry och Mr. Weasley använder som ingång till Ministeriet i Harry Potter och Fenixorden, men som du kommer att upptäcka i Harry Potter och Dödsrelikerna har det skapats en ny ingång.

GRINGOTTS WIZARDING BANK
Plats: Australia House, Strand
Nu till Australia House, som är hemvisten för Australiens ambassad i London, och inte Diagongränd, där vi hittar Gringotts Trollkarlsbank. Inspelningarna i banken gjordes på denna exklusiva adress på The Strand i centrala London. Vi skulle riktigt gärna rapportera om en massa dvärgar, men om du försöker växla mugglar-pengar till trollkarlsmynt ber de dig nog att gå din väg. Men du kan alltid söka visum till Australien. The Exhibition Room, som användes till scenerna där Harry ordnar sina privata bankärenden, är inte öppet för allmänheten, men huset är ändå värt ett besök. Det byggdes under första världskriget av marmor från Australien. Strewthius incrediblus.

Nu kan alla Potterheads uppleva Harry Potter Studios i London >

MILLENNIUM BRIDGE
Plats: St. Pauls
Det tog riktigt lång tid att få Millennium Bridge att vara stilla, och så kom Dödsätarna och hade sönder den. Tss! Men lyckligtvis är bron nu i gott skick igen och du kan gå över den utan att vara (särskilt) rädd för att ramla ner i djupet. Från bron kan man se de gotiska spirorna på House of Parliament, som Harry och hans vänner i Dumbledores armé flyger förbi på sina kvastar i Harry Potter och Fenixorden. Lambeth Bridge, som Nattbussen kör över i Fången från Azkaban, ligger bara ett stenkast uppåt floden.

DIAGON ALLEY
Plats: Borough Market
Den hårresande turen med Nattbussen har sitt sista stopp vid ingången till Diagongränd, mer känt bland mugglare som gastroparadiset Borough Market, ett bra ställe för lunch på torsdagar, fredagar och lördagar. Det kommer att vara mycket enklare att få en latte än en ingefärsöl, men pumpapaj kan möjligen gå att hitta. Harrys Nattbussen gör anhalt här, via Palmer’s Green, Lambeth och den opraktiskt parkerade bilen, för att sedan sätta av honom vid Den läckande kitteln. Tillsammans med Leadenhall Market, Great Newport Street och Smithfields (som bara för att förvirra inte alls ligger i närheten av varandra) är Borough ett av de labyrintformade surrogaten för Diagongränd. Det mest magiska man kan köpa här är en bit gammal Roquefort, med en doft som kommer att tvinga fram tårarna även hos de mest vana ostälskarna.

THE LEAKY CAULDRON, DIAGON ALLEY
Plats: Leadenhall Market
Precis på andra sidan London Bridge hittar du Leadenhall Market, en vackert utsmyckad viktoriansk handelsplats, där man kan köpa all slags frukt, grönsaker och kött. Det är den andra hemvisten för Diagongränd, där utomhusscenerna till De vises sten spelades in. Hagrid och Harry kommer in på den fantastiska gatan via Glass House Opticians, som fortfarande ligger kvar på 42 Bull’s Head Passage. Du kan faktiskt köpa en kvast i Leadenhall, men det kommer nog inte att vara en Nimbus 2000. Från Leadenhall går Potter-fans nu vidare till Lincoln’s Inn Fields, där Sirius Blacks hus ligger, 12 Grimauld Place, som inte är svårt att hitta.

4 PRIVET DRIVE, LITTLE WHINGING
Plats: Picket Post Close, Berkshire
Den otäcka familjen Dursley med förskräcklige Dudley bor i Berkshire, inte i Surrey. Den värsta platsen i mugglarvärlden är faktiskt uppkallad efter en liten by i Gloucestershire som J.K. Rowling besökte som barn. Hon blev dock inte inlåst under trappan. Dursley-familjens hus ligger utanför Bracknell, och det huset har faktiskt ett skåp under trappan. Inomhusscenerna spelades dock inte in här, utan i Leavesden-studiorna.

DEN FÖRBJUDNA SKOGEN
Plats: Black Park, Iver
Denna mörka skog är nästan lika läskig i verkligheten. Black Park, ett naturreservat på 215 hektar en liten bit från Pinewood-studiorna, användes till Wolfman, Sleepy Hollow, Eden Lake och även Hogwarts otäcka skog som eleverna inte får gå in i. Det är proppfullt med filmbestar, och du kan säkert också hitta ett par Na’vi:er, om du går tillräckligt långt in. Parken användes i de fyra första Harry Potter-filmerna. Hagrids hus ligger i Den förbjudna skogen, och det är också här som Harry tämjde Hippogriffen. Dessvärre finns inga hippogriffer i skogen. Heller inga testraler, bowtruckle eller Graup, men om du letar noga kanske du hittar en igelkott.

Nu kan alla Potterheads uppleva Harry Potter Studios i London >

STORA SALEN PÅ HOGWARTS
Plats: Christ Church College, Oxford
Oxford bidrog med de många gotiska salar, trappor och rum som gjorde scenerna på Hogwarts så övertygande. Vi misstänker att Rupert Grint (Ron) och Daniel Radcliffe (Harry Potter) gömde sig runt om på dessa platser när filminspelningarna blev för magiska. Christ Church College användes till många av Hogwarts interiörscener, medan den imponerande matsalen återskapades i Leavesden-studiorna som Hogwarts stora sal. Om du letar efter den plats där Malfoy förvandlades till en iller så är det till New College du ska, längre neråt vägen efter Christ Church College.

HOGWARTS BIBLIOTEK
Plats: Bodlean Library, Oxford
En kort promenad på kullerstenen på Radcliffe Square (ja, det heter lustigt nog så, men inte efter Daniel Radcliffe, som spelar Harry Potter) leder oss till Oxford University’s Bodleianska bibliotek. Här – alltså i Hogwarts Bibliotek – satt Harry och hans vänner och pluggade. Bredvid ligger Divinity School, en medeltida byggnad som användes till scenerna i sjukhusflygeln i de fyra första filmerna. Den gotiska vinden är full av bestar och väsen och inte ens Hagrid skulle kunna sova gott här. Öppet för allmänheten året runt. Klädkod: Elevskrudar, inte osynlighetsmantlar. Valfritt omfång.

HOGWARTS/GODRIC’S HOLLOW
Plats: Lacock Abbey, Wiltshire
En by som har använts i många tv-serier med historiska teman. Den ligger inte långt från Malfoy Manor och var med i De vises sten och i Halvblodsprinsen. Både Quirinus Quirrels klassrum, Severus Snapes laboratorium och även arkaderna – som är från 1232 och där Argus Filch och hans katt Mrs. Norris bor – kan man hitta här. Lacocks grannby var inspirationen till Godric’s Hallow och användes vid inspelningarna av Halvblodsprinsen. Harry Potter och Dödsrelikerna spelades in i Lavenham i Suffolk (kanske var det en kortare resa hit för Nagini).

HOGWARTS KORRIDORER
Plats: Gloucester Cathedral
Filminspelningarna i Skottlands mest magiska skola, Hogwarts skola i häxkonster och trollkunskap innebar en hel del trix och trolleri. Filminspelningarna gjordes på åtta olika platser, däribland Gloucester Cathedral, byggd på sexhundratalet, som är mycket rikt utsmyckad och passade perfekt till arkaderna och Gryffindors sovsal på Hogwarts. Warner Bros. filmteam var senast här 2008, och fans försöker fortfarande gå ner i kryptan för att få en glimt av Missnöjda Myrtle. ”Plötsligt vällde det in med folk i skrudar”, berättade Barbara Lloyd, katedralens marknadsföringschef för Europa. ”Barn övertalar sina familjer att komma hit på besök. Det har verkligen varit bra för katedralen.”.

HOGSMEADE STATION
Plats: Goathland Station, North Yorkshire
Hogwartsexpressen avslutar sin resa i North Yorkshire, inte i Skottland. ”Jag är ganska välbekant med Harry Potter nu”, berättar John Bruce, stationsföreståndare på Goathland, den verkliga Hogsmeade Station, som ligger nära Whitby. ”Folk känner igen stationen. Vi har en hel del besökare, särskilt fransmän och japaner”. Ångloken kör igenom Goathland varje dag på sommaren. Trots att de avgår från samma station är det faktiskt mer besvärligt att komma till Goathland med ett vanligt ånglok än till Hogsmeade, förklarar Bruce: ”Man ska från King’s Cross till Darlington, Middlesbrough och så neråt Whitby-linjen, med ett byte.

HOGWARTS – MRS MCGONAGALLS KONTOR
Plats: Durham Cathedral
Nästa stopp är Minerva McGonagalls (Maggie Smith) klassrum, i djupet av Durham Cathedrals Chapter House. Det är ända från 1100-talet, och användes i De vises sten och i Hemligheternas kammare till inspelningsplats för Hogwarts, med elever, lärare, ugglor och alltihop. Chapter House är inte öppet för allmänheten, så om du inte har en Animagus som kan hjälpa dig så är arkaden i katedralen nog det närmaste du kommer. Det var här som Harry gav sin uggla Hedwig en flygtur.

HOGWARTS – SCENER MED FLYGANDE KVASTAR OCH QUIDDITCH
Plats: Alnwick Castle
Denna stenbyggnad har varit hem för Earls och Dukes av Northumberland sedan 1100-talet, och även hem för Quidditch, sedan den första Gyllene kvicken släpptes lös i De vises sten. Alnwick (uttalas ”annik” om du behöver fråga om vägen) är det näst största bebodda slottet i England, och det har till och med sig eget spöke. Slottet är en fantastisk bakgrund till turer på kvast, och det användes mycket i främst de två första Harry Potter-filmerna. Det håller öppet för mugglare mellan april och oktober. Flygbilder undanbedes.

DEN LÅNGA TÅGBRON I HEMLIGHETERNAS KAMMARE
Plats: Glenfinnan Viaduct
Den otroligt vackra Glenfinnan Viaduct ligger 30 km väster om Fort Williams på kanten av Loch Shiel, och är det stora byggnadsverk som Hogwartsexpressen ger sig ut på när den fortsätter sin magiska tur norrut. Det lokala tåget kör fortfarande på Glenfinnan Viaduct, och det är inget för känsliga, men ändå att föredra framför en vild flygtur med en Ford Anglia. Viadukten var också med i ”Monarch of the Glen”, vilket gav oss idéen till en (fiktiv) film som vi gärna skulle se: Voldemort mot Richard Briers.