Facebook

HAMPSTED

Hampsted, en vacker by i London

Det är inte många som känner till det, men London är inte en enda stad, den består av många små städer! En av dessa småstäder är Hampstead, som är ett av Londons mest exklusiva och samtidigt mysigaste ställen.
Hampstead ligger norr om London City, och kallas ofta för en ”village”, alltså en by, i stället för en ”town”, alltså en stad, som t.ex. Camden Town. Här hittar man några av de högsta fastighetspriserna i London. Det bor faktiskt fler miljonärer (i pund!) här än på någon annan plats i Storbritannien.
Men låt inte det skrämma dig, Hampstead är riktigt mysigt med små gränder med massor av caféer och restauranger.

Det enklaste sättet att ta sig till Hampstead är med tunnelbanan, Northern Line, till Hampstead Station som ligger mitt i byn. Jag åkte dit en söndag, som är en bra dag att besöka Hampstead på, eftersom alla butiker har öppet.
Som jag har förstått det beror det på att Hampstead förr i tiden hade många judiska invånare, och de har som bekant inte vilodag om söndagen. Jag började dagen med att gå ned till Flask Walk, ett fascinerande promenadstråk.
Denna gata är fylld med spännande butiker och caféer med kaffedrickande gäster som fördelar sina många shoppingkassar på trottoaren mellan borden. Jag hittade till och med en glassbutik här, så jag var mycket nöjd med mitt strövtåg.
Oddonos Gelato heter den, och det finns bord både inne och ute. Priserna var inte avskräckande, och glassen var god.
En promenad bland husen avslöjar att det bor folk med mycket pengar här. Gatorna är fyllda med dyra bilar, och hus och trädgårdar är mycket välskötta.
Det finns inte så många pråliga hus, men jämfört med t.ex. Dalston är det tydligt att Hampstead är ett mycket mer burget område.
Man tar sig enkelt till Hampstead med tunnelbanan, eller the tube, som den heter i England. Northern Line avgår bl.a. från Leicester Square.
Men tänk på att Northern Line delar sig. För att komma till Hampstead ska du välja ett tåg med slutstation Edgware. När du ska tillbaka till Leicester Square ska du välja ett tåg med slutstation Charing Cross. Tunnelbanan går med bara några minuters mellanrum.